Всесвітній день води 2023: Прискорення змін

Всесвітній день води 2023: Прискорення змін

Всесвітній день води 2023: Прискорення змін

22 березня для України не просто черговий міжнародний день відзнаки водних ресурсів, а привід звернути більшу увагу громадськості і органів влади до водних проблем і можливих шляхів їх вирішення з урахуванням наслідків військових дій. Цього тижня знайомимо вас з цікавими кейсами, тематичними міжнародними заходами і ключовими висновками дискусій в міжнародному водному співтоваристві і Україні.

Для WaterNet, зокрема, Всесвітній день води - гарна нагода проаналізувати поточну діяльність на водному поприщі і підвести певні підсумки. Ми, як громадська організація, намагаємося з одного боку тримати інформаційний водний фронт, а з іншого – реалізувати практичні кроки щодо дослідження якості питної води в Україні та підвищення професійного рівня обізнаності спеціалістів галузі.

Проєкт «Безпечна питна вода в Україні: доступ до інформації про якість води та методи водопідготовки» (ГО WaterNet за фінансової підтримки Фінського Фонду Місцевого Співробітництва Посольства Фінляндії в Україні) завершує першу фазу моніторингу якості питної води, який передбачає дослідження води з різних джерел водопостачання (водопровід, свердловини, криниці) в різних точках по всій території України, де це можливо.

Наразі проаналізовано 403 проби води з 206 населених пунктів. До проєкту моніторингу долучилися також понад 100 закладів освіти України.

Узагальнений аналітичний звіт за результатами першої фази моніторингу буде представлений в наступному номері журналу «Вода і водоочисні технології», але вже зараз можна констатувати той факт, що якість води в 87% відібраних проб не відповідає нормам ДержСанПіН.

Попереду ще декілька відборів води в кожній точці протягом року – в результаті отримаємо повну картину зміни якості води по сезонам і відобразимо це відповідно на онлайн Карті якості води, яка стане потужним інструментом для подальшої роботи щодо вирішення проблем якості води в Україні.

Окрема подяка спеціалістам – членам WaterNet, що активно долучилися до збору проб води по всій Україні.

Освітня складова проєкту «Безпечна питна вода в Україні: доступ до інформації про якість води та методи водопідготовки» також вже має перші результати:

- розроблено та імплементовано навчальний онлайн курс для студентів бакалаврів профільних спеціальностей «Новітні технології водопідготовки», який включає 9 лекцій та 6 лабораторних: 40 студентів наразі готуються до здачі підсумкового тестування і отримання за результатами відповідного сертифікату!

- розроблено навчальний посібник «Новітні технології водопідготовки: Лабораторний практикум»;

- готується до імплементації (травень) онлайн курс для викладачів профільних ВУЗів «Сучасні методи водопідготовки: теоретичні засади і методологія викладання», що включає 5 лекцій від міжнародних експертів;

- триває робота по розробці навчальних онлайн курсів для спеціалістів галузі та малих водоканалів, які заплановані на осінь.

Дякуємо нашим партнерським ВУЗам: Хіміко-технологічний факультет, КПІ ім. Ігоря Сікорського, Львівська політехніка, Національний університет водного господарства та природокористування та Український державний хіміко-технологічний університетСлід також згадати і про цьогорічний конкурс «Всеукраїнський юнацький водний приз 2023» (ВЮВП), де WaterNet виступає національним організатором. 37 проєктів наразі перебувають на розгляді журі конкурсу, і вже 26-27 квітня ми зможемо заслухати презентації талановитих школярів, які пройдуть в національний фінал, та визначити переможця, який буде мати честь представляти Україну на міжнародному фіналі в Стокгольмі. Тут ми не можемо не подякувати нашому головному спонсору, компанії Ecosoft, яка окрім того, що активно відроджується після російської навали на Київщині, ще й підтримує ВЮВП та багато інших ініціатив.Більше новин згодом, працюємо на перемогу - прискорємо зміни на краще!