Проєкт «Безпечна питна вода в Україні: доступ до інформації про якість води та методи водопідготовки» запрошує школи до моніторингу води

Проєкт «Безпечна питна вода в Україні: доступ до інформації про якість води та методи водопідготовки» запрошує школи до моніторингу води

Шановні учасники ВЮВП 2023,

поки триває ваша робота по підготовці проєктів нашої талановитої молоді до участі в конкурсі, запрошуємо вас долучитися до моніторингу якості питної води в Україні.

Під час війни якість питної води набуває неабиякого значення. Внаслідок російської агресії в низці регіонів зафіксоване часткове або повне руйнування водонасосних станцій, водопроводів, каналізаційних очисних споруди, відсутні реагенти для очищення водопровідної води – все це призводить до аварій та позбавляє людей доступу до питної води.

За місяці війни в наслідок авіаударів та обстрілів окупантами також були знищені або суттєво пошкоджені промислові об’єкти, нафтобази, сміттєзвалища та сховища відходів, у тому числі хвостосховища, у багатьох містах України. Такі вибухи та спровоковані ними пожежі призводять до забруднення ґрунту та водних ресурсів, зокрема через виток небезпечних речовин.

Враховуючи вищезазначене ГО «Всеукраїнське водне товариство «WaterNet» в рамках проєкту «Безпечна питна вода в Україні: доступ до інформації про якість води та методи водопідготовки», що фінансується Фінським Фондом Місцевого Співробітництва Посольства Фінляндії в Україні, ініціює проведення моніторингу якості питної води в Україні.

Передбачається дослідження води з різних джерел водопостачання (водопровід, свердловини, колодязі) в різних точках по всій території України, де це наразі можливо. Для найкращого розуміння динаміки змін якості води в часі і по сезонам планується, що в кожній точці буде 5 відборів води протягом 5 кварталів.

Аналіз води на 15-20 показників буде проводити Лабораторія іонного обміну та адсорбції Хіміко-технологічного факультету НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського, що сертифікована ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ». За результатами моніторингу буде складена інтерактивна онлайн Карта якості води України.

Аналіз води проводиться за кошти проєкту і безкоштовний для учасників.

Моніторинг передбачає серед інших точок дослідження по Україні і аналіз якості води в школах та колодязях сільської місцевості. Дослідження води в школах передбачає відбір проб 5 разів (щоквартально, 5 кварталів) і передачу проб новою поштою (за кошти проєкту) в Лабораторію.

Якщо ви зацікавлені взяти участь в моніторинговому проєкті, просимо надіслати до 18 січня реєстраційного листа на ел. пошту waternetua@gmail.com, в якому чітко вказати наступне:

1) ПІБ керівника моніторингового проєкту в школі

2) Контактна інформація керівника - моб. телефон, ел. пошта

3) Повна адреса школи, де плануєте проводити моніторинг

4) Джерело водопостачання в школі: свердловина чи центральний водопровід

5) Якщо свердловина - вказати глибину, м

6) Якщо маєте можливість також відібрати воду в громадському колодязі свого населенного пункту: зазначити повну адресу місцезнаходження колодязя і його глибину.

Після реєстрації буде надіслана додаткова інформація щодо організації моніторингу.

Результати аналізу кожної проби води (5 проб) будуть надсилатися керівнику проєкту.

Кількість учасників моніторингу серед шкіл обмежена, для ширшої географії моніторингу ми обираємо 1 школу в населенному пункті - в порядку отримання реєстраційних листів.

Працюємо на перемогу!

Більше інформації щодо моніторингового проєкту:

+38 067 538 70 46

waternetua@gmail.com