Проєкт «Безпечна питна вода в Україні: доступ до інформації про якість води та методи водопідготовки»

Проєкт «Безпечна питна вода в Україні: доступ до інформації про якість води та методи водопідготовки»

Проєкт «Безпечна питна вода в Україні: доступ до інформації про якість води та методи водопідготовки». ГО «Всеукраїнське водне товариство «WaterNet» реалізує проєкт «Безпечна питна вода в Україні: доступ до інформації про якість води та методи водопідготовки», що фінансується Фінським Фондом Місцевого Співробітництва Посольства Фінляндії в Україні.Термін реалізації проекту: грудень 2022 – червень 2024. Кризова ситуація в водному секторі, необхідність нового підходу в професійній підготовці спеціалістів та потреба в актуальній інформації щодо якості питної води в Україні стали головними передумовами проєктної ідеї. Діяльність проекту включає дві основні компоненти:

- моніторинг якості питної води в Україні та розробка нової Карти якості води

- інформаційно-освітня діяльність за напрямком «Сучасні методи водопідготовки»

Моніторинг якості питної води в Україні передбачає дослідження води з різних джерел водопостачання (водопровід, свердловини, колодязі) в різних точках по всій території України, де це наразі можливо. Для найкращого розуміння динаміки змін якості води в часі і по сезонам в кожній точці буде здійснено 5 відборів води протягом 5 кварталів.

Аналіз води проводить Лабораторія іонного обміну та адсорбції Хіміко-технологічного факультету НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського, що сертифікована ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ». За результатами моніторингу буде складена інтерактивна онлайн Карта якості води України.

Освітня складова проєктної діяльності передбачає розробку та імплементацію навчальних онлайн курсів для різних цільових груп:

- Для викладачів профільних ВУЗів: курс «Сучасні методи водопідготовки: теоретичні основи та методика викладання»

- Для студентів профільних спеціальностей: курс «Новітні технології водопідготовки»

- Для спеціалістів галузі: курс «Сучасні методи водопідготовки»

-Для фахівців малих водоканалів: курс «Сучасні методи очищення води підприємствами малого комунального господарства»

У розробці та імплементації навчальних курсів беруть участь професорсько-викладацькі кадри КПІ ім. Ігоря Сікорського, партнерських профільних ВУЗів, провідні вітчизняні та закордонні спеціалісти, що мають досвід практичної роботи з сучасними водоочисними технологіями.Проєкт реалізується спільно з Хіміко-технологічний факультет, КПІ ім. Ігоря Сікорського, та у співпраці з Львівська політехніка, Національний університет водного господарства та природокористування та Український державний хіміко-технологічний університет.Більше новин про проєкт згодом! Працюємо на перемогу!